Opgeleverd

Meerwerk financieren met je bouwdepot

15 juli '22

Ik ben benieuwd of het je al is gelukt om een indelingsplan te maken. Op basis van je woonwensen en je eerste indelingsschetsen kun je gaan nadenken over het meerwerk dat je wenst af te nemen. Misschien bestaat de optie voor een uitbouw of een extra slaapkamer op een zolderverdieping, maar denk ook aan een trapkast onder de trap of het verplaatsen van een binnenmuur. Natuurlijk zijn ook kleinere aanpassingen als extra lichtpunten en stopcontacten meerwerk. Daar ga ik in de volgende blog nog wat dieper op in. In deze blog vertel ik je over de mogelijkheden en beperkingen als het om meerwerk gaat. Meerwerk financier je vaak deels vanuit het bouwdepot. Hoe dat allemaal werkt? Dat leg ik je graag uit!

Mogelijkheden en beperkingen

Ik vond het zelf erg leuk om bezig te zijn om mijn huis zo goed mogelijk te customizen naar mijn eigen wensen. Ik wilde graag een walk-in closet bij mijn slaapkamer creëren. Daar heb ik flink mee gepuzzeld toen ik mijn indelingsplan maakte. Dit had ook gekund als de meterkast in woning kon worden verplaatst. Helaas zijn technische ruimtes zoals meterkasten en ruimtes waar warmtepompen of boilers komen, meestal niet aan te passen. Zo ook bij mij niet. Daarnaast zijn er bij appartementen meestal meer beperkingen dan bij eengezinswoningen of vrijstaande woningen. Bij appartementen komt het leidingwerk namelijk zoveel mogelijk op dezelfde plek op iedere verdieping. Daardoor kun je een keuken of badkamer meestal niet helemaal naar de andere kant van de ruimte verplaatsen.

Wel zijn er bijna altijd mogelijkheden om binnenmuren te verplaatsen. Zo kun je de badkamer soms nog wat groter maken, kunnen zolderverdiepingen een kamerindeling krijgen en kun je in grotere slaapkamers nog een muurtje toevoegen om die walk-in closet bijvoorbeeld te creëren! Misschien lukt het jou dus om zo deze wens tot uitvoering te brengen!

Slaapkamer Marije

Kosten van het meerwerk

In de meerwerklijst vind je de kosten voor de opties die worden aangeboden. Maar voor sommige meerwerkopties zijn nog geen kosten vermeld en kun je een offerte opvragen bij de bouwbegeleider. Dan gaat het bijvoorbeeld om het verplaatsen van een binnenmuur. Als hier namelijk ook leidingwerk was voorzien, dan moet dat worden aangepast op de technische plattegrond en komt er meer bij kijken. Bij de bouwbegeleider mag je vaak een keer op afspraak langskomen. Het is voor beide partijen fijn als je dan goed weet wat je wilt. In het gesprek maak je je wensen zo concreet mogelijk en kijkt de bouwbegeleider samen met jou of deze wensen mogelijk zijn en tegen welke kosten. Zelf mocht ik bij de bouwgeleider op bezoek in de bouwkeet die naast het toekomstige appartementencomplex stond. Leuk om af te spreken op de plek waar iedereen 5 jaar later zijn eigen plekje heeft gevonden!

image alt

Financieren van je woning en het meerwerk

Terwijl je bezig bent met de indeling van je woning en het bepalen van het meer- en minderwerk moet je je ook bezighouden met de financiering van je woning. Daarvoor ga je naar een hypotheekverstrekker. Tijdens het adviesgesprek krijg je zicht op het bedrag dat je op basis van je inkomen kunt lenen. Misschien kun je nog wel iets meer lenen dan de koop-aanneemsom die voor de woning is bepaald. Dan kun je ook deels meerwerk meefinancieren. Hiervoor moet je eerst aan de hypotheekverstrekker aantonen dat de waarde van je woning stijgt door de meerwerkopties die je wenst af te nemen. In mijn geval moest de woning zelfs opnieuw worden getaxeerd. Ik leverde daarvoor de plattegrond van de woning en een begroting van het meerwerk aan bij de hypotheekverstrekker. Als er bijvoorbeeld nog geen stelpost voor een keuken in de koop-aanneemsom is opgenomen, dan wordt je woning meer waard door er een keuken voor te begroten. Maar ook afwerkopties zoals een visgraatvloer en gestukadoorde plafonds zijn waardevermeerderend.

image alt

Bouwen middels financiering uit het bouwdepot

Nadat al het papierwerk met de hypotheekverstrekker is geregeld, is je hypotheek rond! Voor de financiering van de hypotheek betaal je maandelijks rente aan de bank. De hypotheek heb je echter niet in een keer nodig. Je betaalt je woning namelijk in termijnen op basis van de vordering van de bouw. Het bedrag dat nodig is voor de aankoop van de woning en het meerwerk wordt daarom gestort in een bouwdepot. Omdat je een groot gedeelte van dit bouwdepot pas later nodig hebt, krijg je rente op het bedrag uit het depot dat nog niet is uitgegeven.

In het begin is de te betalen rente aan de hypotheek dus gelijk aan de te verkrijgen rente uit het bouwdepot. Naarmate het bouwdepot leger wordt krijg je dus minder rente terug. De eerste betalingstermijn is voor het betalen van de verkrijging van de grond. In een latere fase kun je ook facturen declareren voor het plaatsen van de vloer, keuken en andere afwerkopties. Mijn eigen bouwdepot heb ik bijvoorbeeld deels gebruikt voor het plaatsen van een tuinhuis dat ik door een derde partij heb laten plaatsen na oplevering van mijn woning.

Aan de slag!

Bepaal op basis van je woonwensen, indelingsplan en meerwerklijst je gewenste extra opties voor je woning. Maak hiervoor een globaal budget. Bespreek met een hypotheekadviseur of je deze stelposten ook deels kunt meefinancieren in je hypotheek. Reserveer ook een post binnen je budget voor meerwerk voor licht en elektra. Daar leer je meer over in de volgende blog!

Hi, ik ben Marije!

Schrijfster van Het Nieuwbouw Handboek en interieurontwerpster. In deze blogs help ik je op weg richting de oplevering van je nieuwbouwwoning. Wat komt er allemaal bij kijken? Wanneer moet je bepaalde keuzes maken? En hoe maak je het tot jouw droom(t)huis? Laat je inspireren!

Marije Duijn